Top lista

Top lista za 04.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Šumsko gazdinstvo Gradiška nastavlja sa trendom pozitivnog poslovanja

Šumsko gazdinstvo Gradiška, nakon ostvarenog planiranog fizičkog obima proizvodnje i pozitivnog finansijskog poslovanja u 2019. godini u iznosu oko 800.000 KM, i u ovoj godini nastavilo je sa pozitivnim trendovima u poslovanju, rekao je direktor ovog gazdinstva Milan Sredojević, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Sredojević je istakao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška i dalje među tri do pet gazdinstava u okviru Javnog preduzeće Šume Republike Srpske koje pozitivno posluje, dodajući da su dobri veremenski uslovi od početka godine omogućili da se ostveri i veći obim proizvodnje od planiranog za ovaj period godine.

„Od kraja maja vremenske prilike su otežele rad na sječi i izvozu drvnih sortimenata, ali već sada možemo da kažemo da će planirani fizički obim proizvodnje za prvih šest mjeseci ove godine biti ispunjen oko 95 odsto, te da ćemo imati i pozitivno finansijsko poslovanje, što nije bio slučaj u prvoj polovini 2019. godine kada smo prvi put u posljednjih nekoliko godina imali blagi minus“, naveo je Sredojević.

On je naglasio da tokom trajanja mjera zaštite od širenja virusa korona nije bilo značajnog pada u isporuci oblovine prema velikim drvoprerađivačima, ali da je bilo zastoja u isporuci ogrevnog drveta prema određenim velikim kupcima.

Sredojević je pojasnio da se na području Šumskog gazdinstva Gradiška godišnje proizvede oko 150.000 kubnih metara drvnih sortimenata, od čega dvije trećine čini ogrevno drvo, a jedna trećina oblovina za inustrijsku preradu.

On je naglasio da je u odnosu na 2018. i 2019., ove godine povećan obim isporučenog ogreva za penzionere i članove drugih udruženja, sa kojima su sklopljeni ugovori uz obavezu da ogrevno drvo bude iporučeno do 30. septembra.

„Za ovu godinu sklopljeni su ugovori za oko 2.670 kubnih metara ogreva za penzionere, a isporučeno je oko 48 odsto ugovorenih količina. Finansijski uslovi su isti kao i prethodnih godina. Penzioneri i članovi određenih udruženja plaćaju 55 KM po kubnom metru ili 47,63 KM po prostornom metru ogrevnog drveta, uz dodatnih 4 KM za utovar i obavezu obezbjeđenja i plaćanja prevoza“, naveo je Sredojević.

Sredojević je dodao da je Šumsko gazdinstvo Gradiška započelo sa realizacijom projekta izgradnje objekata za smještaj i ishranu radnika koji nisu iz Gradiške, a rade poslove sječe i izvoza drvnih sortimenata u Kozari, navodeći da je za te namjene ograđena parcela površine 2,6 hektara na lokaciji udaljenoj sedam kilometara od Gornjih Podgradaca prema Mrakovici.

On je dodao da na tom prostoru u budućnosti planirana izgradnja objekata za otkup i preradu ostalih šumskih proizvoda, kao što su gljive i ljekovito bilje.

Share With: