Šulić: Auto-put Banjaluka-Gradiška višestruko koristan

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić istakao je danas da je auto-put Banjaluka-Gradiška višestruko koristan za građane Srpske, prvenstveno zbog privrednog ambijenta i sveukupnog lokalnog i republičkog razvoja.

„U opštini Prnjavor kraj auto-puta planirana je privredna zona, u Gradišci postoji privredna zona u blizini auto-puta. Za mještane Srpca je počela izgradnja pristupnog puta prema ulazu u Drugovićima i tu će biti stacionirana privredna zona koja će tu opštinu otvoriti privrednicima“, rekao je Šulić, replicirajući opozicionim poslanicima u Narodnoj skupštini zašto je značajan auto-put Banjaluka-Gradiška.

Šulić je ocijenio da nikada ne bi ni prošao projekat mosta na Savi da Republika Srpska nije izgradila taj auto-put.

„Od početka izgradnje tog puta planirana je izgradnja mosta, a svi znamo da je ljudima sa hrvatske strane, a, nažalost, i nekima iz BiH, prioritet bio most na Svilaju, te spajanje tog mosta na Koridor `Pet ce`. Da nismo izgradili auto-put Banjaluka-Gradiška, ovdje bi ostalo slijepo crijevo“, ukazao je Šulić.

On je pojasnio da u tom slučaju nikada ne bi bila obezbijeđena sredstva – niti donacije, niti krediti za izgradnju tog auto-puta, a opravdanje bi bilo da Srpska već ima konekciju preko Koridora „Pet ce“.

Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške trebalo bi da počne u petak, 11. oktobra, uvođenjem izvođača u posao vrijedan 23,5 miliona KM, sa rokom za završetak 30 mjeseci, rečeno je u Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Most će biti dug 460 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine „Integral inženjering“ iz Laktaša, „Đuro Đaković montaža“ iz Slavonskog Broda, te „Mont montaža“ iz Zagreba.

Savjet ministara i Vlada Hrvatske 2011. godine potpisali su ugovor o izgradnji ovog mosta i priključnih dionica sa hrvatske strane, kao i od Gradiške prema Banjaluci i dalje da bi bio spojen sa Koridorom „Pet ce“.

Share With: