Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Šukalo – obrazovanjem do pomoćnika generalnog sekretara Vlade Republike Srpske

Publicista, besjednik i master prava, Marko Šukalo iz Nove Topole u toku osnovne i srednje škole i studiranja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu bavio se pisanjem pjesama i besjedništvom , a trenutno je svoj litetarni rad usmjerio na pisanje naučne litetarure vezane za ustavno pravo.

Šukalo je, gostujući u emisiji „Kulturni kolaž“ Radio Gradiške, rekao da je pjesme počeo pisati u prvim godinama osnovne škole, na kraju osnovnoškolskog obrazovanja dobio je i prve nagrade , a u četvrtom razredu Gimnazije u Gradišci objavio je i svoju prvu zbirku poezije „Dok bužur cveta“.

„Dalje je moje pisanje nastavljeno tokom studija prava i razvijalo se kao što sam i ja rastao, a u posljednje vrijeme je ono vezano za naučnu literaturu, pošto sam nastavio školovanje na Pravnom fakultetu u Beogradu gdje sam sad na doktorskim studijima iz oblasti ustavnog prava. Sada je moje pisanje vezano za ustavno pravo, a to je splet okolnosti vezan i za moj posao i činjenicu da na našim prostorima nedostaje sručnjaka iz ove oblasti prava“, naveo je Šukalo.

On je istako da je tokom studija u Beogradu imao priliku da se druži sa najvećim srpskim pjesnicima i piscima, kao što je Matija Bećković, sa kojima je i dalje u kontaktu.

„Prošle godine sam kao pjesnik iz Republike Srpske dobio nagradu „Oskar književnosti“, zajedno sa Matijom Bećkovićem kao pjesnikom iz Srbije i Milicom Bakrač iz Crne Gore. To je nagrada na koju sam ponosan jer se dodjeljuje pjesnicima iz tri srpske zemlje i ponosan sam na ta svoja prijateljstva sa srpskim pjesnicima, ali se naravno ne svrstavam u red tavih velikana“, naglasio je Šukalo.

On je rekao da je besjedništvo, za koje je dobijao nagrade na državnom takmičenju Srbije i takmičenjima na beogradskom Pravnom fakultetu , veoma bitno za svakog pravnika i da mu je to iskustvo značajno za posao kojim se danas bavi.

Šukalo je naveo da su djela koja je posljednja objavio dvije zbirke poezije i istorijsko-pravna knjiga o padu Republike Srpske Krajine, te da zbog poslovnih obaveza i obaveza na doktorskim studijima prava nije još završio svoju knjigu o ustavnoj problematici u BiH, koju planira da objavi naredne godine.

On je istakao da za napredovanje mladog čovjeka nije samo dovoljno formalno, neko i neformalno obrazovanje, te da je ta kombinacija njemu trasirala put do trenutnog poslovnog angažmana i pozicije pomoćnika generalnog sekretara Vlade Republike Srpske.

Šukalo je naglasio da je za svakog čovjeka, osim obrazovanja i poslovnog angažmana, važno da ne zaboravi svoj rodni kraj, dodajući da je kroz svoj rad u Vladi Republike Srpske nastojao da informiše Gradsku upravu i gradionačelnika Gradiške Zorana Adžića o svim planiranim projektima Republike Srpske i Srbije, te da je upravo ta sinergija gradske i republičke vlasti rezultirala da u Gradišci uz donarorska sredstva vlada Srpske i Srbije budu realizovani značajni infrastrukturni projekti.

Share With: