Суд БиХ одговорио: Остаје термин суђења 20. децембра

Суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику за непоштовање одлука Кристијана Шмита у Суду БиХ није одгођено, како је предложила одбрана, него остаје термин у сриједу, 20. децембра, рекао је бранилац предсједника Српске Горан Бубић.

– Послали су данас факсом одговор из Суда БиХ. Термин суђења остаје 20. децембар у 13.00 часова – рекао је Бубић.

Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика упутила је у петак, 15. децембра, Кривичном ванрасправном вијећу Суда БиХ и поступајућем судији Мирсаду Стрики ургенцију за поступање Суда о приједлогу за преношење вођења поступка стварно надлежном суду у Бањалуци, као и приједлог за одлагање главног претреса заказаног за сриједу, 20. децембар.

Додик и вршилац дужности Службеног гласника Српске Милош Лукић, оптужени за непоштовање одлука Кристијана Шмита, 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли су да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Рочиште у овом предмету одгођено је 6. децембра пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у Бањалуку. Након одбијања захтјева, тим одбране предсједника Српске поднио је жалбу, коју је Суд БиХ одбио.

Паралелно са жалбом, одбрана је била поднијела и приједлог за делегацију надлежности.

Премјештање процеса одбрана је затражила, између осталог, због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ.

РТРС

Share With: