Студенти у Јеревану уче о Јасеновцу и Доњој Градини: Филмско свједочење Симе Брдара у Јерменији (ФОТО)

Симо Брдар, историчар и писац, режисер и сценариста филмова, чувар истине и сјећања на Јасеновац и Доњу Градину, заједно са супругом Карином, добио је највише почасти на јереванском Државном институту филма и позоришта.

Студентима су приказани Брдареви филмови. Међу њима и најновији “Мост”, о злочину над дјевојкама, на мосту у Козарској Дубици, у вријеме геноцидне творевине НДХ-а.

Недавно, каже Брдар, добих поруку од професора Арсена Аркељана. Написао је. “Поштовани Маестро, приказујем ваше филмове својим студентима”.

Дана, 21. априла 2023. године, јавља да је приказао мој нови филм “Мост” поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у Јасеновцу.

Путовања су добила смисао у Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у Јасеновцу Довању, нашем есејистичком приступу теми “ Градина свуда и на сваком мјесту, као порука”.

Потом, 29. априла, истим поводом, филм “Мост” приказан је и у Шведској. Симо Брдар тиме, личном иницијативом, као непоправљиви заточеник своје идеје, јединствен чувар истине о српском страдању, у свијету проноси глас о Јасеновцу и Доњој Градини.

Путујући Јерменијом, да би своју филмску и поетску причу приближио студентима у Јеревану, Брдар је описао, ријечима насликао ову земљу.

Цунами чудесног пејзажа Јерменије наваљивао је на шофершајбну комбија, којим смо путовали кроз ову земљу.

У подножију таласа тих брда и планина, у даљини гроздови села. По непрегледним пашњацима тог узбурканог крајолика пасли су облаци оваца. Комби је пролазио кроз чудесне предјеле и понекад градиће. Свуда наоколо топло вријеме, а ми смо се спуштеном доњом вилицом чудили тој, за нас необичној љепоти.

И на крају стижемо у град, исто тако, необичне архитектуре и црвене боје. Све је горјело пламеном јерменског камена туфа, у коме се разиграла машта неимара.

У центру свега тога чекао нас је професорчина Арсен Аркељан. Дружили смо се два дана. Падали смо у понор од тежине теме геноцида, али смо се и успињали на врх таласа с надом да ће његовање културе сјећања донијети васкрсење.

На крају смо се договорили. Професор Арсен приказиваће моје филмове на јереванском Државном институту филма и позоришта. Од новембра, када смо се први пут срели, повремено смо контактирали.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With: