Стојнић: Градишки ратари приводе крају јесењу сјетву (ВИДЕО)

Надпросјечно топал октобар и без већих падавина омогућио је ратарима на подручју Градишке да заврше јесењу сјетву на већини планирани површина, а наставак топлог времена наговјештава да ће сјетва озимих култура бити у потпуности завршена до средине новембра, рекао је начелник градског одјељења за пољопривреду и рурални развој Бранко Стојнић, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

„Планирано је да се озимим културама током ове јесени на подручју Градишке засије око 7.500 хектара, о чега 4.300 пшенице и 1.500 хектара јечма“, навео је

Говорећи о приносима житарица у овој години, Стојнић је истакао да су лоши временски услови негативно утицали принос и квалитет пшенице, те да је због елементарних непогода просјечан род кукуруза у појединим мјесним заједницама био око 300 килограма по хектару.

„На подручјима гдје није било већих непогода и гдје су примјењене све агротехничке мјере, просјечан род кукуруза је од 700 до 1.000 килограма по хектару“, додао је Стојнић.

Према Стојнићевим ријечима, ове године значајне штете забиљежене су у повртарској производњи, док су штете у воћарству на подручју Градишке процијењене на 8 и по милиона КМ.

Стојнић је навео да је штете од олујног невријемена у периоду од 19. до 22. јула пријавило 465 пољопривредних произвођача на подручју Градишке, те да је она укупно процијењена на више од 23 милиона КМ. Процијењена штета од јулског невремена на објектима 270 домаћинстава износи 1.630.000 КМ.

М.М.

Share With: