Стижу нови привредни субјекти у Лијевче поље

У протеклих неколико година на простору Привредне зоне Нова Топола, Град Градишка је реализовао капиталне инвестиције, прије свега у њеном инфраструктурном опремању, чиме су створени предуслови за реализацију значајних пословних активности, како домаћих, тако и иностраних партнера.

„Град је у инфраструктурно уређење привредне зоне у срцу Лијевча поља, посљедњих година уложио око 10 милиона КМ властитих, те око 3 милиона КМ грант средстава. Данас је ово привредно подручје једна од уређенијих пословних зона у региону“, каже градоначелник Градишке Зоран Аџић. Истиче да у зони послује 12 привредних субјеката и да је отворено 1 500 нових радних мјеста. „Без обзира на политичке притиске на РС, постоји огромна заинтересованост компанија из Европе, прије свега из Аустрије, Њемачке и Италије. Ови инвеститори су већ у фази припреме пројектно-техничке документације“, наводи Аџић. Посебно издваја њемачку компанију која је заинтересована да у овој зони развија нове технологије, кроз роботизовану линија производње. „Кроз образовне профиле у градишким школама, настојимо пратити потребе привреде. Тако ћемо и за овог инвеститора имати оспособљене техничаре роботике“, истиче градоначелник Градишке „Град је препознао потребу да се инвеститорима обезбиједе погодности приликом започињања развојних инвестиција“, истиче Аџић, прецизирајући врло кратак период, од свега неколико дана, у коме се добијају локацијски услови, грађевинска и употребна дозвола.

„Подршка развоју Привредне зоне у Новој Тополи, али и цјелокупног подручја Градишке,  од стране локалне управе, али и свесрдне подршке републичких институција, довела је до отварања значајног броја радних мјеста“, каже Аџић, наводећи да је у протекле четири године на цијелом подручју Градишке повећан број запослених за три хиљаде.

Сања Т.

Share With: