Стигле роде, наши најдражи гости: Вјесници прољећа у дворишту Маре и Ђорђа Вранића из Церовљана код Градишке (ФОТО)

Прве роде, стигле су у околину Градишке, раније него претходних година. Мара и Ђорђе Вранић из Церовљана похвалили су се да је у гнијездо, испред њихове куће, јуче, први пут ове године заклепетала рода. Вратила се.

Толико сам се обрадова, њеном доласку, да вам то не умијем описати. Тако се осјећам сваке године. Јуче смо пили кафу, кад, зачух, она клепеће. Рекох, ево наше роде, стигла. Поздравља нас и јавља да је стигла. Има прстен на нози. По томе је препознајем – испричала нам је Мара посматрајући роду на гнијезду.

Послије зиме, вјетра, невремена, рода није губила вријеме. Одмах се прихватила посла. Сваки њен корак, потез, Мара посматра, прати.

Сада ће она донијети много грана и поправити гнијездо, оштећено током зиме. Прво је снимила стање, провјерила у каквом је стању. Била је сумњичава. Удружење за заштиту рода подигло је гнијездо за пола метра, одвојила од жице, на металну конструкцију. Сада више нема опасности да млади страдају од струјног удара.

Другу роду, очекујем за десетак дана, прича Мара. Увијек, прво једна стигне, раније, поправи гнијездо, све среди и тек онда стиже друга. Сматрам да је ово мужјак, тако некако припада да он долети први, са далеког и дугог путовања, уреди кућу а женка стиже касније. Прошле године, у овом гнијезду, додаје Ђорђо, излегло се троје. Напредовали су и одлетјели. Гдје су они сада, то је велика непознаница.

Мара каже да роде код њих одавно станују. Имуна томе више од 10 година.

Нема их код других кућа у Церовљанима, само код нас. Супруг и ја живјели смо у Италији. Једном нам комшиница јавља, каже, Маро, код вас је дошла рода, прави гнијездо испред куће, носи гране, шта да радим, да ли да је отјерам или допустим да се гнијезди. Ја сам казала, пусти нека прави, подај јој и хране, немој је тјерати. То је мене много обрадовало, као да ми је стигао најдражи гост, и тада и сада. Радујемо се сви, сав комшилук је сретан, када долете.

Ђорђо Вранић, Марин супруг потврђује да роде имају статус чланова њиховог домаћинства.

– Тако је, никако другачије. Ко год овуда пролази, зауставља, посматра роде, фотографише. Једном приликом Италијани су фотографисали и нас и њих, па однијели, били смо и на телевизији, у новинама. Наше село је најпознатије по нашим родама. Оне предсказују да ћемо бити успјешни, ове године, да ће бити више дјеце у селу и да ће година бити родна – износи Ђорђо давнашње вјеровање.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: