Стечени услови за повећање основице за обрачун примања за борце, војне инвалиде и породице погинулих

Влада Републике Српске усвојила је данас Одлуку о измјени Одлуке о висини основице за обрачун примања за 2023. годину, предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Доношењем ребаланса буџета, стекли су се услови да се повећа основица за обрачун примања, сукцесивно за мјесец новембар и децембар у проценту од по пет одсто, односно, укупно 10 одсто до краја текуће године. Основица за обрачун примања утврђених чланом 16. ст. 1. и 2. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, изузев борачког додатка, за мјесец новембар утврђује се у проценту од 72,8 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 832,67 КМ, а за мјесец децембар 2023. године утврђује се у проценту од 76,4 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 874,30 КМ – саопштено је из Владе Српске.

Влада је, такође, прихватила Приједлог одлуке о измјени Одлуке о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2023. годину, предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.

РТРС

Share With: