Становници Поткозарја не заборављају своје страдале у Доњој Градини

Становници Поткозарја највише су страдали у Другом свјетском рату и потомци не заборављају ту трагедију зато редовно присуствују помену у Доњој Градни.

Зубер Богдана, Билић Ранка, Сладојевић Милош и Драгица из Бистрице и Гашнице и ове године су дошли да одају почаст жртвама.

Драгица Сладојевић је изразила захвалност и срећу што је данас у Градину дошао велики број људи. „Кад видим оволики народ, омладину и старе срце ми је велико. Никад овдије није било толико људи“ рекла је Драгица.

Ранка Билић  је истакла да требају млади да знају историју нашег народа, шта нам се догодило кроз историју, да знају како и зашто је српски народ страдао у Јасеновцу и Доњој Градини. „Наша омладина треба да зна шта се нама радило и шта се нама и даље ради“ додала је Ранка.

У Доњој Градини је у току централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Обиљежавање Дана сјећања почело је Светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Вијенци и цвијеће биће положени у „Спомен-подручју Доња Градина“, а потом ће бити служен помен јасеновачким жртвама.

Обиљежавању присуствују предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Алексадар Вучић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и други званичници.

Share With: