Stanje na putevima

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mjestimično vlažnim kolovozima, uz smanjenu vidljivost zbog magle na većini puteva.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na povremeno jake udare vjetra i na učestale odrone kamenja i zamlje, te vozačima savjetuju da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini – Granični prelaz Hum-Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan – Vukosavlje /Jakeš/ – Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka -Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj – Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju, izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima, saobraćaj se preusmjerava obilaznim putevima u neposrednoj blizini.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila se kod Hotela „Ćubić“ preusmjeravaju na auto-put, iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS Republike Srpske preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put „Deveti januar“ i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Zabranjen je saobrćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaj.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Podgradci – Gradiška.
U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH vidljivost je zbog magle smanjena na putevima Sarajevo – Zenica – Doboj, Doboj – Tuzla i Konjic – Jablanica – Prozor.

Na području FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na putu Prozor – Jablanica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče – Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Državljani BiH bez pi-si-ar /PCR/ testa mogu ući u Srbiju samo na graničnim prelazima koji graniče između BiH i Srbije, a ukoliko se u Srbiju putuje tranzitom, kroz Hrvatsku, za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

Otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Share With: