Stabilna epidemiološka situacija na području Gradiške

Epidemiološka situacija na području Gradiške je stabilna, u poslednjih nekoliko dana nema novih slučajeva zaraze virusom korona.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac, gostujući u emisiji“Aktuelno“ Radio Gradiške, istakla je da je značajno smanjen broj pregleda u respiratornoj ambulanti kao i broj hospitalizovanih lica u gradiškoj Bolnici. „Na COVID odjeljenju gradiške bolnice trenutno se nalazi devet pacijenata, a na intezivnoj njezi dva“, rekla je Tepavac i dodala da je značajno smanjen i broj pregleda u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja, dok je COVID ambulanta u Novoj Topoli zatvorena.

Analizirajući  period od marta prošle godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom korona na području Gradiške do danas, Tepavac je istakla da je virus korona  potvrđen kod 3 000 lica, od kojih je 137 djece, dok je 186 lica preminulo.

„U prošloj godini registrovano je 1319 pozitivnih lica na PCR i 200 na brzi test, a od početka ove godine do danas već imamo 830 pozitivnih lica na PCR i 644 na brzi test, istakla je Tepavac i dodala da nam to pokazue da cijelu situaciju sa virusom korona treba shvatiti ozbiljno.

 „Sadašnja povoljnija epidemiloška situacija medicinarima će poslužiti kao mali predah, ali i da se posvetimo procesu vakcinacije“, istakla je Tepavac i dodala da je zainteresovanost za vakcinaciju na području Gradiške velika. „Do sada je vakcinisano 4 350 građana, dok je drugu dozu primilo 1500 građana,  što je prilično dobro obzirom da je na samom početku vakcinacije bila sporija distribucija vakcina“, rekla je Tepavac i naglasila da se proces vakcinacije sada odvija bržim tempom.

Tepavac je podsjetila da je u toku vakcinacija građana starijih od 65 godina i lica sa hroničnim oboljenjima. Oni se i dalje mogu prijaviti u svoje timove porodične medicine, odnosno na broj telefona Doma zdravlja Gradiška, 066 589 220. „ Mi smo na području Gradiške vakcinisali građane sa  vakcinama “sinofarm”, “sinovac”, “AstraZeneka, “sputnjik ve”i “fajzer” i osim blage malaksalosti, temperature, bolova u mišićima i same boli na mjestu uboda, građani nisu imali jačih neželjenih reakcija nakon same vakcinacije, istakla je Tepavac.

S.Vidović

Share With: