Top lista

Top lista za 11.07.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Srpska se bliži završetku pandemije

Republika Srpska se bliži završetku epidemije virusa korona, što potvrđuju lakši simptomi zaraženih u posljednje vrijeme i konstantno smanjenje broja hospitalizovanih pacijenata, izjavio je Srni zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić je rekao da se praćenjem broja zaraženih, težine simptoma i broja oporavljenih, koji je u Srpskoj odavno prešao 60 odsto, može reći da je zdravstveni sistem položio ispit.

“Nismo imali situacije da nekom fali respirator, intenzivna njega ili ležanje u bolnici na težem ili lakšem odjelu. Uvijek smo imali viška kapaciteta da prihvatimo pacijente u slučaju većih potreba”, istakao je Stevandić, koji je i šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, pred Srpskom je sada borba da se ne javi neki novi džep virusa, kao što se desilo u pojedinim dijelovima BiH, pa i Srbije.

“Još da to prebrodimo i nadamo se da ćemo vrlo brzo proglasiti kraj epidemije”, istakao je Stevandić, govoreći o današnjim ohrabrujućim podacima da je u Srpskoj zabilježeno samo jedno novozaraženo lice od 475 uzoraka testiranih u protekla 24 časa.

On je naglasio da virus postoji i da nije nestao, iako ima slabiji intenzitet, ali je ukazao na potrebu da se i dalje drži socijalna distanca uz maksimalnu higijenu ruku i životnog i radnog prostora.

Share With: