Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

SPREMNI ZA SEZONU ODBRANE OD GRADA

Za protivgradnu sezonu u Republici Srpskoj spremno je 219 klasičnih i 46 automatskih protivgradnih stanica, te 35 automatskih prizemnih generatora srebro jodida na području 30 lokalnih uprava, rekao je Srni direktor javnog preduzeća “Protivgradna preventiva” Tihomir Dejanović.

Prema njegovim riječima, na području Semberije i Majevice raspoređeno je 30 klasičnih protivgradnih stanica, 24 u Bijeljini i po tri u Loparama i Ugljeviku.

Novina u odnosu na prošlu godinu je 12 novih automatskih protivgradnih lansera, devet na području opštine Novi Grad, dva na području opštine Oštra Luka i jedan u Krupi na Uni.

Protivgradne stanice razmještene su na ukupnoj branjenoj površini većoj od 1,1 milion hektara.

“U protivgradnu sezonu se ulazi sa 1.755 protivgradnih raketa, u maju očekujemo isporuku još 810 protivgradnih raketa i smatramo da je to dovoljan broj raketa za ovu sezonu”, rekao je Dejanović i dodao da se nabavka raketa finansira iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dejanović je istakao da su tehničke pripreme za sezonu zaštite od grada počele već u oktobru prošle godine, neposredno nakon završetka sezone, kada su prevezeni komunikaciona oprema, paljbeni uređaji i protivgradne rakete sa 219 klasičnih protivgradnih stanica i 35 do tada puštenih u rad automatskih protivgradnih stanica razmještenih na branjenom terenu, u centralno skladište na Područnom protivgradnom centru Nova Topola.

“Nakon prikupljanja opreme sa terena uslijedio je njen laki remont, izvršena je defektacija, otklanjanje kvarova i podešavanje za rad za narednu sezonu, a tehničke ekipe su tokom zimskih mjeseci izvršile i generalni remont dijela postojećih, klasičnih, protivgradnih lansera, pretežno za lokalne uprave sa područja Posavine”, rekao je on.

Prema Dejanovićevim riječima, zbog izuzetno tople zime i očekivanja ranije pojave grada, već sredinom februara je započelo uspostavljanje sistema veza i komunikacija, kao i naoružavanje protivgradnih stanica raketama.

“Sve ranije započete radnje u pripremi sezone su se odlično pokazale, jer su uslijedili uslovi vanredne situacije zbog virusa korona”, naveo je Dejanović.

Direktor “Protivtradne preventive” Republike Srpske podsjetio je da je sezona protivgradne zaštite od 15. aprila do 15. oktobra prošle godine bila vrlo zahtjevna usljed natprosječnih nestabilnosti atmosfere, ali je dodao da je odrađena vrlo uspješno i štete od grada svedene su na najmanju moguću mjeru.

Sistem protivgradne preventive aktiviran je prošle godine tokom 50 dana, u sezoni je ispaljena 1.271 protivgradna raketa.

Share With: