Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Spomenik stradalim Srbima iz zapadne Slavonije

Nakon 26 godina od pogroma nad Srbima u zapadnoj Slavoniji i strahovite akcije “Bljesak”  hrvatske vojske koja se dogodila 1.maja 1995. godine, u Gradišci će 24. aprila na Dan grada biti otkriven spomenik za sve one Srbe koji su spas pokušali pronaći bjegstvom preko mosta na Savi koji je nekada nosio naziv “Most bratstva i jedinstva”.

Spomenik za stradale Srbe iz zapadne Slavnije, koji će biti postavljen u parku kod graničnog prelaza u blizini mosta,  urađen je u formi aversa i reversa tako da posmatrač isto djelo vidi sa prednje i zadnje strane.

Menadžer Gradske uprave grada Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je to najmanje što se može učiniti za nevine žrtve stradale u akciji “Bljesak”.

“Spomenik je djelo vajara Andreja Mitevskog koje na simboličan način predstavlja događaje, izbjegličku kolonu, stradanje i slomljeno pravoslavlje u Slavoniji” rekao je Vujinović.

Autor spomenika, makedonski vajar u kamenu Andrej Mitevski rekao je da je spomenik skulptura u kamenu koja simboliše krug života i smrti.

Tokom hrvatske akcije „Bljesak“ spas u Republici Srpskoj pronašlo je više od 15.000 Srba koji su 1. maja 1995. izbjegli iz zapadne Slavonije.

Prema podacima Inforaciono-dokumentacionog centra Veritas, među 283 poginulih Srba tokom „Bljeska“ bilo je 114 civila među kojima 56 žena i osmoro dece, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

G.Vlainić

Share With: