Списак Диане Будисављевић биће изложен у Народном музеју Србије од сутра

Аутентични списак са именима и презименима српске дјеце спасене захваљујући Диани Будисављевић из хрватских логора у другој половини 1942. године, који је однедавно у посједу Музеја жртава геноцида, биће изложен у атријуму Народног музеја Србије, саопштено је из овог Музеја.

Списак ће бити изложен од 26. априла 2023. године у 12.00 часова, па у наредних десет дана, наводи се у саопштењу.

– Од петка, када смо то објавили, наши, као и бројни медији у региону, брује о епохалном открићу до кога је Музеј дошао. Под ознакама „хитна вијест“, „епохално откриће“ или „у српској престоници експлодирала историографска бомба“, медији у региону и Западној Европи не престају да извјештавају о томе да је Музеј, након више од 80 година, дошао до, како то називају, „српске Шиндлерове листе“. Такође, водећи стручњаци и институције у свијету упућују честитке Музеју на овом открићу. Довољно ће бити уколико укажемо на то да су прве стигле из САД и Израела – истичу из Музеја.

Из Музеја наводе да је „у питању оригинални списак који садржи податке о безмало 5.800 српске дјеце спасене у оквиру акције племените Диане Будисављевић“.

Усљед огромног интересовања јавности и медија Музеј жртава генцоида је одлучио да тај прворазредно вриједан артефакт привремено изложи у Народном музеју Србије.

РТРС

Share With: