Top lista

Top lista za 30.05.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Softver za ucjenjivanje opasnosti tokom pandemije

“Ransomver” ili takozvani softver za ucjenjivanje u fokusu je Interpolove kampanje /#WashYourCyberHands/ koju s ciljem podizanja svijesti građana o potencijalnim opasnostima i prepoznavanju sajber napada u vezi sa izbijanjem pandemije virusa korona podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

“Bolnice, medicinski centri i javne ustanove su na meti sajber kriminalaca koji napadaju ovim softverom. Ustanove su okupirane zdravstvenom krizom i ne mogu da priušte da budu izvan svojih sistema, a kriminalci vjeruju da će im se vjerovatno platiti otkupnina”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Softver “ransomver” može ući u sisteme pomenutih ustanova putem e-pošte koja sadrži zaražene veze ili priloge, kompromitovane podatke o zaposlenima, ali i korišćenjem ranjivosti u sistemu.

“`Ransomver` je `malver` ili zloćudni računarski program koji zaključa vaš računar i mobilne uređaje, te kriptuje vaše elektronske datoteke. Ako se to dogodi, vaši podaci su nedostupni ako ne platite otkupninu”, upozoravaju iz MUP-a.

U saopštenju se navodi da ne postoji garancija da će nečiji podaci biti dekriptovani, a savjet je da se otkupnina ne plaća.

“Na internet stranici www.nomoreransom.org mogu se pronaći ključevi za otključavanje nekih verzija `ransomver` softvera. Nažalost, čest slučaj u svijetu je da kad ransomware stigne na uređaj, korisnik može vrlo malo napraviti ukoliko nema unaprijed sačuvane podatke ili sigurnosni softver”, ističu iz MUP-a.

U saopštenju se u tom smislu preporučuje pravljenje sigurnosne kopije svih važnih datoteka i da to čuvaju nezavisno od sistema, da na računaru i mobilnim uređajima instaliraju najnoviji antivirusni softver, te obezbijede gejtvej /mrežne prolaze/ u e-pošti da bi spriječili prijetnje putem neželjene pošte.

Važno je, između ostalog, da se osiguraju nedostaci/ranjivosti administracije sistema koje napadači mogu zloupotrijebiti, kao i da se mobilne aplikacije ili bilo koji drugi softver preuzimaju sa pouzdanih platformi.

“Ako verujete da ste u ovom smislu žrtva zločina, obavijestite nadležnu policijsku stanicu ili Odjeljenje za visoko tehnološki kriminalitet MUP-a Srpske na mejl adresu – vtk@mup.vladars.net“, poručuju iz MUP-a Srpske.

Share With: