Служен парастос борцима палим за Градишку и Српску

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-комплексу у Бок Јанковцу обиљежена је 31 година од одбране Градишке и Републике Српске. У одбрани сјеверне границе Српске 8. августа 1992. године живот је изгубило 16 српских бораца, а 22 су рањена.

Командант Другог батаљона Градишке бригаде Миодраг Кевић рекао је да војна операција на Боковима има много већи значај од оног који се пуибликује у протеле три деценије.“Операција противника била је замишљена да овлада овим простором, обезбиједи мостобран и направи продор даље у дубину територије Републике Српске“, подсјетио је Кевић.

Припадници јединице Хрватске војске „Бербир бојна“ у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву и напали српске одбрамбене положаје. Након жестоког окршаја и снажног отпора, напад је одбијен.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је 8. август 1992. године један од најзначајних датума за Градишку и Републику Српску, а Бок Јанковац мјесто гдје је прије 31 годину одбрањена Република Српска. Аџић је нагласио да је судбина српског народа на овим просторима да у свим ратовима брани  оно основно,  демократско право на живот и слободу и очување националног  идентитета.

Вијенце и цвијеће на спомен- обиљежје  погинулим борцима на Боковима положили су чланови породица погинулих бораца, представници републичких и градских органа власти, представници удружења и организација проистеклих из протеклих ратова, представници политичких партија и други.

С.Видовић

Share With: