Služen pomen poginulim borcima u Bistrici i Gašnici

U hramu u Gašnici danas je služena Sveta liturgija nakon čega su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i na bistu narodnog heroja Lepe Radić.

Pomen je organizovala Gradska boračka organizacija u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Bistrica i Gašnica i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Delegat u Skupštini Boračke organizacije i zamjenik predsjednika Mjesne boračke organizacije Bistrica i Gašnica Mirko Bjelovuk rekao je da spomen-obilježje u Gašnici pripada spomen području Jasenovac te dodao da je tu sahranjeno i 7 boraca iz Bistrice i Gašnice koji su poginuli u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Bjelovuk je naglasio da je pet sela u tom kraju doživjelo strašan pogrom 1942. godine kada je ubijeno više od 22 000 djece Potkozarskog kraja, među kojima je i između 2 300 i 3 200 ljudi iz Bistrice i Gašnice.

On je naveo da se i danas negira veliki broj žrtava sa ovog područja iako postoje podaci i svjedočenja o tome.

Bjelovuk je dodao da su se obraćali i komisijama za njegovanje tradicija oslobodilaških ratova jer je u Gašnici poginuo veliki narodni tribun Petar Pecija Popović s inicijativom da se obilježi mjesto njegovog stradanja.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj, rekao je da je na spomen obilježju borcima i žrtvama NOR-a u Gašnici upisano 2 300 imena iako je broj žrtava znatno veći.

Kragulj je naveo da je područje Bistrice i Gašnice možda i najviše stradalo tokom Drugog svjetskog rata odakle su mještani odvođeni u Jasenovac i Gradinu gdje su stradali.

On je naglasio da ne smijemo zaboraviti našu prošlost i da se svake godine organizuju pomeni svim stradalima u proteklim ratovima koji su život dali za slobodu.

Share With: