Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Škorić: Više krivičnih djela, manje saobraćajnih nezgoda

Načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić rekao je danas da je u proteklih devet mjeseci, u odnosu na isti period lani, broj krivičnih djela povećan za osam odsto, a narušavanja javnog reda i mira za 16 odsto.

“Evidentirano je 296 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 260. Po nepoznatom izvršiocu evidantirana su 144 krivična djela, dok je rasvijetljeno 112 djela – 107 iz tekućeg i pet iz prethodnog perioda”, rekao je Škorić na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovane aktivnosti ove uprave za devet mjeseci ove godine.

Škorić kaže da je do povećanja broja prekršaja došlo kod onih koji su evidentirani kroz pojačane aktivnosti policije, a smanjen je broj tuča i fizičkih napada.

On je naveo da je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za 10,3 odsto, ali da je povećan broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stardalim licima, budući da je u posmatranom periodu evidentirano šest nezgoda sa poginulim, dok ih je u uporednom periodu bilo četiri sa četiri smrtno stradala lica.

Škorić je naveo da su pripadnici Policijske uprave Gradiška u proteklih devet mjeseci uspješno obezbjeđivali 135 javnih okupljanja i 352 sportske priredbe.

“Budući da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, osim ubistva u Srpcu, kao ni narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška može se ocijeniti kao zadovoljavajuće”, rekao je Škorić.

On je naveo da je u devet mjeseci ove godine evidentirano 513 migranata, od kojih 365 na području Policijske stanice Gradiška, 136 na području Policijske stanice Srbac i 12 na području Policijske stanice Nova Topola.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u ovoj upravi Bojan Mišetić naveo je da je od ukupno 296 evidentiranih krivičnih djela – 256 iz opšteg kriminaliteta, 15 iz bezbjednosti saobraćaja, 13 iz privrednog kriminaliteta i 12 iz zloupotrebe droge.

“U posmatranom periodu evidentirano je 137 krivičnih djela protiv imovine, što je za 7,4 odsto manje nego lani, a rasvijetljeno je 109 djela ili 77,3 odsto. Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 109 djela protiv imovine, a rasvijetljeno 78 – 74 iz tekućeg i četiri iz prethodnih perioda”, naveo je Mišetić.

Mišetić je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 37 teških krađa, što je za 23 manje u odnosu na isti period lani, dok je broj krađa povećan za 16 djela, budući da ih je u devet mjeseci ove godine evidentirano 50, a u uporednom periodu 34.

“Od ukupno evidentiranih krađa, 46 je bilo po nepoznatom izvršiocu, a rasvijetljeno je 39. Ukupno su rasvijetljene 43 krađe”, dodao je Mišetić.

On je rekao da je evidentirano 13 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, u kojima je stečena protivpravna imovinska korist od 210.105 KM.

Mišetić kaže da je operativnim radom otkriveno 12 krivičnih djela i 16 prekršaja iz zloupotrebe droge, prilikom čega je pronađena i oduzeta određena količina marihuane, sjemenki i stabljika kanabisa, te jedna ilegalna laboratorija za uzgoj skanka, dok je zbog tih djela uhapšeno 13 lica.

Načelnik Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Gradiška Dejan Trifković rekao je da su u izvještajnom periodu evidentirana 263 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 17,4 odsto više nego u istom periodu lani.

On je naveo da su u vezi sa tim djelima podnesena 64 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su izdata 202 prekršajna naloga.

“Prekršaje je počinilo 305 lica, među kojima je 38 povratnika i pet maloljetnika”, dodao je Trifković.

Trifković je naveo da je evidentirano 358 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 10 odsto u odnosu na isti period lani, ali je povećan broj smrtno stradalih lica, a smanjen broj nezgoda sa teško povrijeđenim licima za 12 odsto, te lakše povrijeđenim za 4,5 odsto.

“Osam lica je smrtno stradalo, 23 lica su zadobila teže, a 105 lakše povrede”, rekao je Trifković.

On je istakao da je evidentirano 9.457 saobraćajnih prekršaja, što je za 25,3 odsto više nego u istom periodu lani.

“Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja preduzeto je niz preventivnih aktivnosti, prilikom čega je iz saobraćaja isključeno 999 vozača – 679 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 273 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, jedan vozač zbog vožnje pod uticajem droge, a 46 zbog drugih razloga”, naveo je Trifković.

Trifković je rekao da je iz saobraćaja isključeno 336 vozila.

“Od ukupno 10.035 vozila sa stranim registarskim oznakama, koja su provjerena kroz aplikaciju `stars`, sankcionisani su vozači 460 tih vozila”, naveo je Trifković.

Share With: