Сјећање на српско страдање обиљежено је у Јасеновцу (ФОТО)

Поводом „Дана Светих новомученика јасеновачких“ који су установљени као спомен на жртве усташког система логора Јасеновац, јуче је у Јасеновцу служена литургија и освештан славски хљеб и жито код споменика „Камерни цвијет“. Освештана је и Истраживачка библиотека, чију обнову је финансирала Република Српска.

Иларион митрополит будимпештански и мађарски Руске православне цркве навео је да је „по људским мјерилима, ово било мјесто страшне трагедије“.

Из Јасеновца су послате су поруке мира и праштања, али и да злочин не смије бити поновљен, нити заборављен.

Нина Сајић изасланица предсједника Републике Српске Милорада Додика поручила је да се никада не смије заборавити страдање нашег народа у прошлом вијеку.

Министарка правде Србије и изасланица предсједника Александра Вучића Маја Поповић навела је да је управо порука помирења, порука предсједника Србије.

Принц Филип Карађорђевић истакао је важност овог празника рекавши да обиљежавање овог великог празника истовремено представља и опомену будућим генерацијама да никад више не дозволе да се нешто слично понови.

У Јасеновцу ће до уторка, 5. септембра, бити одржани „Дани Светих новомученика јасеновачких“ у организацији Епархије пакрачко-славонске, Музеја жртава геноцида из Београда и Српског народног вијећа.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Share With: