Што мање бити на отвореном и директном сунцу

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске препоручило је грађанима због најављене високе температуре ваздуха да што мање времена проводе на отвореном и на директном сунцу, посебно у најтоплијем дијелу дана, од 10.00 до 17.00 часова.

Из ресорног министарства су навели да се ове препоруке посебно односе на труднице и лица са хроничним обољењима код којих се могу јавити главобоља, општа слабост, раздражљивост, исцрпљеност и проблеми са спавањем.

– Савјетује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности – саопштено је из Министарства здравља одакле додају да се у случају појаве тежих тегоба, обавезно треба јавити љекару.

Приликом боравка на отвореном, како истичу, треба обезбиједити максималну заштиту од УВ зрачења, узимати веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера.

– Савјетују се и мањи, лаганији оброци током дана, уз кориштење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара – савјетовали су из Министарства здравља.

Посебан апел је упућен родитељима да у овом периоду заштите дјецу док су напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре, те да посебно обрате пажњу на опасност од остављања малишана у паркираним возилима, чак и на кратко.

Share With: