Шкрбић: антитијела у српској има 95 одсто грађана

Испитивање колективног имунитета у Републици Српској улази у завршну фазу, а према првим процјенама антитијела има 95 одсто грађана, рекао је декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Шкрбић појашњава да су неки стекли антитијела преболијевањем ковида 19, други вакцинацијом, а има и оних који су и пребољели и вакцинисани.

Он очекује да за 15 дана буду обједињени сви подаци и додаје да је из свих наведених података јасно да Српска има колективни имунитет.

Шкрбић је истакао да антитијела која смо добили на вухански и делта сој очигледно нису била довољна да нас заштите од омикрона и да није познато  колико ће нас штитити од неких будућих сојева.

Медицински факутети у Бањалуци и Фочи заједно са Институтом за јавно здравство Републике Српске приводе крају другу фазу студије серопреваленције инфекције ковид 19.

Шкрбић каже да је јуче са колегама из фочанског Медицинског факултета о свему обавијестио и Свјетску здравствену организацију, која је спонзор истраживања.

„До сада је обрађено више од 2.000 испитаника из сјеверног и западног дијела Републике Српске, а колеге из Фоче обрадиле су око 1.600 узорака за јужни и источни дио.

Преостало нам је да обрадимо још око 800 узорака и вјерујем да ћемо до краја седмице то завршити“, рекао је Шкрбић.

Прва фаза националне студије серопреваленције инфекције ковид 19, која је започела у новембру 2020. године обухватила је око 2.000 становника из свих крајева Српске, а резултат је показао да је антитијела развило око 35 одсто испитаних, те да је трећина имала тежу клиничку слику.

Share With: