Sezona odbrane od grada počinje 15. aprila

Direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović rekao je spremno ulaze u novu sezonu odbrane od grada, koja počinje u ponedeljak 15. aprila i traje do 15. oktobra.

Dejanović je istakao da će sistem protivgradne preventive ove godine raditi u nešto većem kapacitetu u odnosu na prošlu godinu, te da je nabavljen dovoljan broj protivgrednih raketa.

Srodna slika

„Protivgradna preventiva ima 218 lasnirnih  stanica, na području 26 lokalnih zajednica. Nabavljeno je 1.800 raketa, a u toku sezone biće nabavljeno još 700, što je 12 raketa po jednom protivgradnom lanseru“, naveo je Dejanović.

On je rekao da će u funkciji biti i 35 prizemnih protivgradnih generatora, koji su postavljeni na području Gradiške, Kozarske Dubice, Lakataša i Srpca, te 20 automatskih lansera na sjevernom djelu Republike Srpske.

„U toku sezone u rad će biti pušteno još 10 automatskih lansera na području Hercegovine i oko 100 lansera na sjevernom području Srpske“, dodao je Dejanović.

Dejanović je pojasnio da se dejlovanjem prizemnih protivgradnih generatora djelimično riješeva problem zabrana ispaljivanja raketa, što je čest slučaj u pograničnom području i prilikom aktivnog avio saobraćaja.

On je dodao da bi ovaj problem trebao biti riješen nabavkom i opremanjem jednog protivgrednog aviona, koja je  planirana ove i neredne godine.

Share With: