Šesti dječiji festival folklora okupio 230 djece

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je održan Šesti dječiji festival folklora”Ajte djeco sa svih strana kolo kolovito zaigrati s nama” na kojem je nastupilo 230 djece uzrasta od 4 do 14 godina.

Festival je organizovalo Kulturno-umjetničko društvo”Kolovit” Gradiška, a osim domaćina nastupili su KUD “Sveti Sava” iz Kaća, KUD”Starča” iz Gornjih Bogićevaca, Srpski ansambl “Smilje” iz Kragujevca i Ansambl”Bosnia Folk” iz Zenice.

Predsjednik KUD-a “Kolovita”, Mirko Borjanović rekao je da se “Kolovit” predstavio sa četiri grupe uzrasta od 8 do 14 godina.Borjanović je istakao da je osnovni cilj organizovanja festivala druženje, sklapanje novih prijateljstava, razmjena iskustava.

U okviru Festivala organizovan je izlet na jezeru u Lamincima gdje su djeca imala priliku da se zabave uz tradicionalne  igre nadmetanja.

Rukovodilac Srpskog ansambla”Smilje” iz Kragujevca Ivana Đorđević Jović, rekla je da je ansambl osnovan 2005.godine i dodala da im je osnovni cilj očuvanje tradicije Šumadije.

Gradiškoj publici predstavili su se pjesmama iz Šumadije i Kraljevim kolom, igrama iz Takova kao i izvornom pjesmom iz Gruže koju je izveo Pavle Vasiljević učesnik Pinkovih zvjezdica.

Đorđević Jović istakla je da imaju dobru saradnju sa rukovodstvom Kolovita i izrazila nadu da će se to prijateljstvo prenijeti i na djecu.

Share With: