Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Šeranić:Vakcinalni punkt u Gradišci primjer dobre organizacije

Način na koji radi Dom zdravlja Gradiška predstavlja primjer dobro organizovanog rada, istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić tokom današnje posjete vakcinalnom punktu u Gradišci.

„Ispunjene su osnovne epidemiološke preporuke Instituta za javno zdravsto Republike Srpske, kada je u pitanju organizacija vakcinalnog punkta“, rekao je Šeranić i dodao da je iz razgovora sa direktorom Doma zdravlja Gradiška Vesnom Gluvić Čelić i  i načelnicom Higijensko-epidemiološke službe Slađanom Tepavac saznao da se u poslednje  vrijeme na vakcinaciju javljaju osobe mlađe od 30 godina kao i da je zainteresovanost za sve vakcine velika.

“Dobro je što su mlađe osobe takođe zainteresovane za vakcinaciju. Sa rukovodstvom Doma zdravlja smo danas razgovarali o potrebi da se povuku veće količine vakcina, ukoliko to bude potrebno”, rekao je Šeranić.
Ministar Šeranić je rekao da je do sada u Republici Srpskoj prvom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi. Šeranić je napomenuo da u ove brojke nisu uključeni građani koji su proces vakcinacije obavili u Srbiji. “Stalno smo na terenu, želimo da u narednih mjesec i po dostignemo neke ciljeve koje smo postavili pred sebe. Ukoliko uspijemo vakcinisati 50 odsto stanovništva, biće to značajan posao”, rekao je Šeranić. On je naglasio da je Republika Srpska u posljednjih nekoliko dana dobila oko 290.000 vakcina, od čega 50.000 prve komponente vakcine “sputnjik ve” i 240.000 vakcina “sinofarm”.
“Više od 500.000 doza je do sada raspoređeno na teren. Završili smo sa nabavkom `sinofarm` vakcina, ali ćemo procijeniti da li će nam biti potrebno još vakcina za jesen i zimu. Osim iz direktnih nabavki, vakcine pristižu i iz mahanizma `Kovaks` i programa `EU for health`”, istakao je Šeranić.
Direktorica Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić istakla je da je od uspostavljanja vakcinalnog punka u Kulturnom centru, 11.marta ove godine do danas prvu dozu primilo više od 8 000, a obje doze više od 4000 građana. “Građanima su na raspolaganju bile sve vakcine koje smo imali u Srpskoj, a odziv građana je fantastičan. Mi im se ovom prilikom zahvaljujemo, jer je ovo naša zajednička borba”, rekla je Čelićeva.
Ona je dodala da se na punktu za vakcinaciju radi u dvije smjene, te vikendom, kako bi se ubrzao proces imunizacije.

Šef Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da je na današnjim “otvorenim vratima” za vakcinaciju bez zakazivanja interes građana ogroman, te da se do 12 časova jutros vakcinisalo 300 građana prvom dozom ruske vakcine.
“Sutra nastavljamo vakcinaciju „sinovakom`, nakon čega će građanima biti na raspolaganju i vakcina „sinofarm“. Samo prošle sedmice smo vakcinisali 2.000 osoba”, dodala je Tepavac.

Među mnogobrojnim građanima koji su danas odlučili da se vakcinišu bila je i tridesettrogodišnja Nevena Drinić koja je vakcinaciju došla zbog, kako je rekla, zaštite svog ali i zdravlja cijele porodice.

Vakcinacija bez zakazivanja na vakcinalnom punktu nastavlja se i narednih dana.Radno vrijeme vakcinalnog punkta sutra i u petak, 23.jula je od 8 do 14 časova.

S.Vidović

Share With:
Open

close button