Šeranić: definisati razvoj i osavremeniti primarnu zdravstvenu zaštitu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas u Gradišci da je potrebno jasno definisati razvoj domova zdravlja u Republici Srpskoj, što treba da bude navedeno i u zakonu o socijalnoj zaštiti, kako bi se osavremenio pristup pružanja primarne zdravstvene zaštite, shodno potrebama stanovništva.

On je naveo da su na današnjem sastanku takav pristup rješavanju problema prihvatili direktori domova zdravlja Gradiška, Srbac, Laktaši, Prnjavor, Derventa, Kneževo i Čelinac.

Šeranić je rekao da je, nakon sastanka sa direktorima domova zdravlja iz Hercegovine, ovo drugi sastanak na kojem je razgovarano o tekućim pitanjima o funkcionisanju domova zdravlja, ali i nizu drugih tema.

On je istakao da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj mora biti spreman na to da će sve više biti starijih lica, jer se produžava životni vijek stanovništva, te da se domovi zdravlja moraju više usmjeriti na promociju zdravlja i prevenciju.

„Razgovarano je i o organizaciji rada domova zdravlja, specijalizacijama i uvođenju zdravstvenih ustanova u trezorski način poslovanja. Nadam se da će ovakvi sastanci pomoći meni kao ministru i Vladi Republike Srpske, ali i direktorima zdravstvenih ustanova da unaprijedimo rad i bolje planiramo buduća zakonska rješenja“, naglasio je Šeranić.

On je istakao da iz sektora primarne zdravstvene zaštite, prema informacijama direktora domova zdravlja, nije bilo većeg odliva stručnjaka, kao i da je na sastanku bilo dosta riječi o usavršavanju zdravstvenih radnika.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić istakla je da većina domova zdravlja ima slične probleme, koji se odnose na finansiranje, organizovanje hitne medicinske pomoći i dodjelu specijalizacija.

Ona je rekla da će Dom zdravlja Gradiška, u dogovoru sa resornim ministarstvom i gradskom vlasti, pokušati da riješi problem nabavke sanitetskog vozila za potrebe Hitne službe, navodeći da u gradu nedostaje pedijatara.

Čelićeva je naglasila da je Dom zdravlja Gradiška od resornog ministarstva dobio dozvolu za dvije specijalizacije pedijatara, te napomenula da je veliki problem u Srpskoj to što na tržištu rada nema specijalista pedijatrije.

Ona je dodala da je dogovoreno da se organizuje i sastanak na kojem bi bilo riječi o organizovanju raznih sistematskih pregleda, zbog kojih građani Gradiške trenutno moraju da putuju u Banjaluku.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran rekao je da je današnji sastanak dobar način da se rješavaju svakodnevni problem u zdravstvu.

„Problemi su brojni, od nedostatka novca do tehničkih i kadrovskih resursa, ali teme o kojom smo razgovarali sa ministrom su dobar uvod da se što prije dođe do boljih rješenja u funkcionisanju sistema zdravstvene zaštite“, dodao je Šaran.

Nakon sastanka za direktorima domova zdravlja, Šeranić je posjetio Bolnicu Gradiška.

Share With: