Седар: Градишка ствара претпоставке за одрживи развој

Амбасадор Републике Словеније у БиХ Дамијан Седар изјавио је након посјете Градишци и разговора са градоначелником Зораном Аџићем да је Градишка улазна тачка у Републику Српску и БиХ и примјер локалне заједнице која ствара претпоставке за одрживи развој и запошљавање младих људи.

Седар је истакао да Градска управа има припремљене развојне пројекте и да ће настојати да помогне да се они реализују.

„Република Словенија је и до сада подржавала одређене развојне пројекте у Градишци, као што је тренутно модернизација градске расвјете и сигурно ћемо наставити нашу сарадњу“, навео је Седар.

Градоначелник Аџић је захвалио амбасадору, Влади Републике Словеније и словенaчком Центру за међународну сарадњу и развој на донацији од 820.000 евра за реконструкцију јавне расвјете и увођење „смарт платформе“.

„Аплицирали смо и за пројекат изградње соларне електране снаге једног мегавата и још једног бунара на водоизворишту у Жеравици и ту такође очекујемо подршку Центра за међународну сарадњу и развој Словеније“, рекао је Аџић.

Он је додао да је амбасадора Седара упознао са развојним потенцијалима Градишке, те нагласио да Градска управа тренутно има израђене пројекте у висини око 100 милиона КМ и да кроз сарадњу са амбасадама и развојним агенцијама развијених земaља настоји да добије подршку за њихову реализацију.

М.Малешевић

Share With: