Top lista

Top lista za 15.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Savčić: Niko ne može imati veća prva od boraca

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je juče novinarima u Gradišci da najviši organi BORS-a još nemaju genralan stav o inicijativi Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, ali da je dovoljan broj reagovanja gradskih i opštinskih boračkih organizacija, koje su jedinstveno osudile ovu inicijativu i naglasile da niko ne može da ima veća prava od boraca.

Savčić je juče prisustvovao sastanku Boračke organizacije regije Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor, na kojoj e raspravljano o navadenoj inicijativi, gdje je istakao da mnogi pogrešno tumače pozitivan stav BORS-a o statusu ove asocijacije.

„Ovdje je sada riječ o inicijativi vezanoj za status članova ove asocijacije, za koju je bilo zamišljeno da dođe do Narodne skupštine Republike Srpske i bude pretočena u zakon. Sličnu inicijativu, koja se tada odnosila na Nacrt zakona o pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine, imali smo 2017. godine, kada sam se obratio poslanicima i nakon toga je takav nacrt zakona povučen. Mi nemamo nikakav dodatan razlog da sada mijenjamo svoje mišljenje. Naš stav je da prava nijedne kategorije, koja je učestvovala na bilo koji način u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne mogu biti veća od prava boraca. To je i početak i kraj priče“, zaključio je Savčić.

On je rekao da su već i neki članovi Asocijacije „Stavaraoci Republike Srpske“ odustali od inicijative da na prvobitno dogovoren način dobiju legitimitet i legalitet kroz eventualni zakon.

„Tranutno imamo još jedan loš potez, ako je to upošte stav ove asocijacije, da se pred sudovima utvrđuje ko su stavraoci Republike Srpske. To nam je nepotrebno. Ako postoji išta sporno moramo to riješiti u okviru naših organizacija i Republike Srpske, računajući stranke i vlasti i opozicije. Na kraju će se to kao bumerang vratiti onom koji je to rekao ili pokrenuo“, istakao je Savčić.

On je dodao da ne želi da umanji ničiji doprinos u stvaranju Republike Srpske, jer poštuje svakog ko je u tome na bilo koji način učestvovao.

„Nije bilo lako voditi Republiku Srpsku u tom burnom vremenu. Dobro zanam pod kavim je pritiskom bilo naše političko rukovodstvo da prihvati određena riješenja koja nisu bila u interesu srpskog naroda i da su istrajali u tome. To treba poštovati i pomoći one ljude iz tih političkih struktura koji danas teško žive, ali prioritet moraju biti borci“, naglasio je Savčić.

Na jučerašnjem sastanku Boračke organizacije regije Gradiška, Laktaši, Srbac i Pranjavor, osim o inicijativi Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, raspravljano je i o aktivnostima i stanju u BORS-u, opštinskim i gradskim boračkim organizacijama, te statusu boračke populacije.

Share With: