Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Sakralni objekti kriju tajne postojanja pravoslavlja u BiH

„Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije“ je monografija u koju su uvrštene bazilike, manastiri, manastirišta i crkvišta na teritoriji Banjalučke eparhije, a koje svjedoče o više od 1.500 godina pravoslavne crkve na jasno ograničenom prostoru.

Jedan od autora monografije Bojan Vujinović, gostujući u program Radio Gradiške, je rekao da je monografija djelo u kome su tri autora,  teolog Slavoljub Lukić,  istoričar Marko Janković i on kao arhelog iz različitih uglova  pristupili istoj temi kako bi što objektivnije pisali o sakralnim objektima na području Banjalučke eparhije.

Prema riječima Vujinovića, a kada je u pitanju današnji prostor grada Gradiška, najinteresantnije je manastirište Karanovac koje je, nakon arheoloških istraživanja dokazalo da je na ovdašnjim prostorima pravoslavni narod živio i prije 1280. godine.

Vujinović je istakao da je istraživanje u manastiru u Kijevcima pokrenuo pokojni gradiški arhelog Milan Đurđević i da će arheološki park , u znak sjećanja na njega, nositi njegovo ime.

Na porostoru Gradiške zanimljivo i crkvište u Gornjim Podgradcima -Crkva svetoga Đorđa čiji je lokalitet interesantan za vjerski ali i seoski turizam jer se nalazi uz magistralni put Gradiška-Pogradci-Mrakovica.

Monografiju “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka” objavilo je Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske u saradnji sa Arhivom Republike Srpske, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog gospodina Jefrema, a povodom osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, 100 godina od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920. godine i 120 godina od osnivanja Banjalučke eparhije.

 

Share With: