Републички Синдикат: „Плате у новој години морају бити веће!“, грађани без великих очекивања

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у октобру ове године износила је 1 290 КМ. Истовремено, синдикална потрошачка корпа коштала је више од 2 500 КМ и просјечна плата је покрива са 50 %. Просјечна пензија износи око 540 КМ.

Поскупљења и ниска примања обиљежила су ову годину. Због тога ће предстојећи празнике већина дочекати скромно. Без великих очекивања и у наредној години. „Све је поскупјело. Тешко је са овим примањима обезбиједити најосновније“, закључак је већине саговорника.

„Идућа година ће бити дефинисана глобалним дешавањима, попут ратова у Украјини и Гази, али и избора у великом броју земаља, што ће имати и директне економске посљедице на свијет. Од понашања великих зависи живот малих“, свјесни су у републичком Синдикату, као и чињенице да плате морају у идућој години бити веће.

Очекују да ће Влада РС прихватити приједлог предсједника РС Милорада Додика да најнижа плата у Српској у идућој години износи 1 050 КМ. „Уколико социјални партнери о томе не постигну договор, Влада Српске има обавезу да до краја године утврди износ најниже плате у Републици Српској“,истичу у Синдикату, наводећи да су плате у привреди испод сваког просјека.

Према подацима републичког Синдиката , највећа ставка у потрошачкој корпи која четворочлану породицу током једног мјесеца кошта више од 2 500 КМ је храна. На њу у просјеку треба издвојити преко 1 100 КМ. На становање, односно комуналне услуге оде око 640 КМ, а већ сљедећа ставка, према рачуници синдикалаца, је превоз који у просјеку кошта око 230 КМ.

Остатак мјесечних трошкова односи се на одјећу, обућу, хигијену и одржавање домаћинства.

С.Т.

Share With: