Top lista

Top lista za 05.12.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Religija i čovjek: Sutra Kurban bajram

Vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta proslaviće sutra Kurban Bajram koji se još zove hadžijski ili praznik žrtve.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradiška Zejnil efendija Latifović rekao je za Radio Gradišku da je Kurban bajram najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i 10 dana nakon Ramazanskog bajrama. Zbog računanja vremena po lunarnom kalendaru, Kurban bajram se ne obilježava svake godine u isto vrijeme.

“Glavna obilježja Kurban-bajrama su obavljanje pete islamske dužnosti, hadža, hodočašća u Meku i činjenje kurbana ili žrtve. Propis je da se jedna trećina kurbanskog mesa dijeli siromašnima, druga komšijama i prijateljima, a treći dio ostavlja se ukućanima”, rekao je Latifović i dodao da je Bajram praznik porodičnog veselja.

On je naglasio da će molitva u svim gradiškim džamijama početi u 6 časova i 10 minuta i napomenuo da se vjernici pridržavaju svih propisanih mjera da bi sačuvali svoje zdravlje.

Latifović je svim vjernicima u Gradišci i u dijaspori  poželio srećan praznik i izrazio nadu da će kada prođe pandemija virusa korona biti prilike da se porodice koje su trenutno rastavljene sastanu.

Kurban Bajram se slavi četiri dana.

Share With: