Религија и човјек: У недјељу Оци

Српска православна црква обиљежиће у недјељу хришћански празник Оци или Очеви, који увијек пада у прву недјељу пред Божић.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да тог дана, исто као на Материце, дјеца поране и унапријед припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем на препад везују своје очеве за ноге на исти начин као што су њих везивали на Дјетињце.

„Дјеца честитају празник, а очеви им онда дијеле слаткише и поклоне и на тај начин се „дријеше“.Оци, Материце и Дјетињци су породични празници и за тај дан домаћице припремају свечани ручак на коме се окупи цијела породица“, наглашава Слијепчевић и истиче да су обичају истим у свим мјестима гдје живи српски народ и да су ови празници дио припрема за Божић.

Он је додао ови празници и обичаји везани за њих доприносе јачању породице, слози у њој, разумевању, поштовању између дјеце и родитеља, старијих и млађих, што све заједно чини породицу јаком и здравом. А зна се, да је породица темељ једног друштва државе и цркве.

Д. Јанковић

Share With: