Редовне контроле исправности хране (ВИДЕО)

У љетном периоду повећане су контроле угоститељских објеката, односно контрола хигијенског стања објеката, надзор над лицима која подлијежу обавезном здравственом прегледу, контрола микробиолошке чистоће и исправности намирница. Јована Ђунић инспектор за храну и здравствени инспектор у Градској управи Града Градишка навела је да је инспекција за храну извршила 24 контроле објеката који се баве прометом и обрадом хране као и 19 контрола објеката који се баве продајом сладоледа. Сви добијени резултати били су у граничним вриједностима према важећим законским правилницима.

Ђунићева је рекла  да је контрола јавних купалишта и базена под надзором здравствене инспекције, која је извршила контролу воде на базену Мотел пицерије „Актрос“ и сви досадашњи узорци били су уредни. Здравствена инспекција вршила је и контролу јавних купалишта, а оно што је битно поменути је да се купање на таквим мјестима врши на властиту одговорност.

За субјекте који не поштују правила прописана законом, казне су у зависности од врсте и тежине почињеног прекршаја, од 1.000 до 3.000 КМ.

Ђунићева је савјетовала грађане да приликом куповине прехрамбених намирница обрате пажњу на рок употребе, декларацију, док приликом куповине лако кварљивих намирница, попут меса, млијека, јаја, рибе, обрате пажњу на услове чувања и манипулацију таквом храном.

С.Видовић

Share With: