Расписан позив „Како бити сигуран на интернету“

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод расписали су позив за такмичење под називом „Како бити сигуран на интернету“ са посебним фокусом на заштити од вршњачког насиља на друштвеним мрежама.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић изјавила је да само заједничким снагама могу заштитити ученике од вршњачког насиља на интернету, те да је то дужност не само родитеља већ и васпитно-образовних радника и надлежних институција Републике Српске.

Такмичење се организује четврти пут с циљем јачања васпитне улоге школе и додатног подизања свијести ученика о безбједном понашању у виртуелном свијету, саопштено је из ресорног министарства.

Побједницима у три категорије ће поводом Међународног дана безбједног интернета бити додијељене вриједне награде обезбијеђене у сарадњи са друштвено одговорним компанијама из области информационо-комуникационих технологија.

Стојичићева је позвала све ученике да се пријаве на такмичење и да на креативан начин представе своје идеје и одговоре како могу да се безбједно понашају приликом кориштења информационо-комуникационих технологија и како могу да се заштите од вршњачког насиља на друштвеним мрежама.

– Интернет је средство које нам омогућава брже учење и бржи приступ информацијама, али поред предности које доноси, важно је да информишемо ученике о значају безбједног понашања на интернету и о начинима заштите од вршњачког насиља на друштвеним мрежама – рекла је Стојичићева.

Из Министарства наводе да ученици, уз подршку ментора, треба да размисле о томе шта то млади људи треба да знају о вршњачком насиља на друштвеним мрежама, који су начини заштите, те на шта све треба да обрате пажњу ако се они или њихови пријатељи нађу у фокусу те врсте насиља.

Ученици од другог до петог разреда такмиче се у изради цртежа, а ученици од шестог до деветог разреда и средњошколци такмиче се у одвојеним категоријама у изради постера и кратких филмова у трајању до пет минута.

Текст такмичења са свим детаљима у вези са пријавом и начином достављања радова налази се на порталу Министарства просвјете и културе, а заинтересовани ученици своје радове могу да доставе до 29. децембра ове године.

Извор: РТРС

Share With: