Расписан Конкурс за додјелу престижних стипендија из Фонда „Др Милан Јелић“

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске расписало је конкурсе за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској, БиХ и високошколским установама у иностранству из Фонда „Др Милан Јелић“ у академској 2022/2023. години, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Према првом конкурсу, студентима првог циклуса студија на универзитетима у Српској и БиХ биће додијељено укупно 80 стипендија у мјесечном износу од 400 КМ, а студентима на универзитетима у иностранству укупно 45 стипендија и то у мјесечном износу од 500 КМ за све који студирају на факултетима у Сјеверној Македонији, Словенији, Србији, Хрватској или Црној Гори, односно по 800 КМ за студенте који студирају на високошколским установама у иностранству, наводи се у саопштењу.

Приликом конкурисања студентима ће се вредновати остварени резултати у науци и умјетности, ранг високошколске установе на Times Higher Education World University Rankings и/или  Shanghai Ranking, просјечна оцјена и година студија, као и положени испити из претходне академске године.

Студентима другог и трећег циклуса студија из Фонда „Др Милан Јелић“ биће додијељено по 11 стипендија у износу од по 5.000 КМ за други, односно 10.000 КМ за трећи циклус, наводи се у саопштењу.

Критеријуми за вредновање пријава за стипендирање студената су остварени резултати у науци и умјетности, ранг високошколске установе на Times Higher Education World University Rankings (THE) и/или Shanghai Ranking и просјечна оцјена са претходног циклуса академских студија.

Рок за пријаву на конкурс је 17. новембар 2022. године, а текстови конкурса налазе се на интернет страници Фонда „Др Милан Јелић“  и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија Фонда „Др Милан Јелић“ студентима првог, другог и трећег циклуса студија на универзитетима у Српској, БиХ и високошколским установама у иностранству додијељено је укупно 2.642 годишњих стипендија у износу већем од 12.8 милиона КМ.

Годишњи грант за додјелу стипендија студентима из Фонда „Др Милан Јелић“ износи 750.000,00 КМ.

Share With: