Radosti Božića u Lijevču

Pored slavljenja rođenja Božijeg zasigurno najsvečanija dimenzija Božića jeste ona koja se odvija u krugu porodice. Po tradiciji ključnu ulogu i najveći teret obaveza u pripremi slavlja podnese domaćica. Takav je slučaj i u kući Cvjetkovića u lijevčanskom selu Rogolji. Gordana Cvjetković, predsjednica udruženja “Majka” iz ovog sela, je podijelila sa nama kako izgledaju najvažnijie radnje koje jedna domaćica treba da obavi za Božić, naravno uz pomoć ostalih ukućana.
Za Badnje veče, potrebno je obezbjediti tradicionalni posni jelovnik u kojem dominira riba, ali tu je i obavezni grah, bilo gnječen ili prebranac. Badnja večera ne bi bila kompletna i bez poslastice na kraju, pa se tu obavezno nađe i baklava ili pita sa jabukama, kaže Gordana.
Zorom, još za mraka, domaćica ustaje prije svih i posvećuje se pripremi česnice u koju se ubacuje barem jedan novčić koji će njegovom nalazaču, po vjerovanju, donositi sreću od jednog do drugog Božića. Tu je i obavezna cicvara kojoj se svi posebno raduju, naročito jer slijedi nakon posta. Ovo tradicionalno jelo je veoma “zasitno”, što i ne čudi jer se sprema od punomasnog zrelog kajmaka i kukuruzovog brašna. Gordana kaže da je najveća jagma za takozvanom “grebom”  pri dnu tepsije.
Božićna trpeza je ujedno i test koliko je domaćin bio uspješan na Badnji dan prilikom pečenja pečenice. U tome su mu nesebićno pomagali i ostali članovi porodice, uključujući i one najmlađe na koje je valjalo obratiti posebnu pažnju kako ne bi otkinuli neki komadić prije vremena. Dječica su, naravno, i glavni konzumenti brojnih kolača koje je pripremila naša vrijedna sagovornica.
Gordana nije propustila da pomene ni položajnika koji svakog Božića zakuca na vrata njihovog doma. To je muževa sestra koja živi u inostranstvu, pa njen dolazak i suštinski predstavlja porodično okupljanje. Mjesto i priliku kada u svečarskoj atmosferi jedni drugima poželimo svako dobro i sreću, čuvajući tako jednu od najsvetijih tradicija pravoslavnog roda, zaključila je naša vrijedna sagovornica.
N. Ristić
Share With:
Open

close button