Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Radioamaterizam hobi kojim se bavi oko 6 miliona ljudi

Suština radio-amaterizma je u druženju, učenju i širenju poznanstava, rekao je gostujući u programu Radio Gradiške, predsjednik Radio-amaterskog kluba „Gradiška“, Stojan Azarić.

Azarić, koji je član kluba od 1980.godine, istakao je da je, uprkos pojavi društvenih mreža i pametnih telefona, radio-amaterizam i dalje veoma popularan u Republici Srpskoj i dodao da su radio amateri odigrali značajnu ulogu za vrijeme rata u BiH.Azarić je istakao da radiomataeri održavaju bežičnu komunikaciju i promovišu svoju lokalnu zajednicu u cijelom svijetu.

Istakao je da klub ima kvalitene uređaje za rad, trenutno rade po jedna kratkotalasna i ultra kratkotalasna stanica,a ostale po potrebi.

Azarić je istakao da su radioamateri organizovani i u Radio vezu za opasnost-alternativni sistem veza koji je uvijek na raspolaganju društvu.Povezani su sa Crvenim krstom i Službom Civilne zaštite kojima su na raspolaganju.

Radioamaterizmom više od 20 godina bavi se i sadašnji član kluba, Vlado Damjanić kojeg je ovom hobiju privuklo interesovanje za radio uređaje i tehnologiju.On je istakao je da radioamateri koriste različite načine komuniciranja, a najčešći je glasovni.“Postoje razni radio materski  opsezi, jedan oblik komunikacije koristimo na lokalnom nivou, odnosno prostor bivše Jugoslavije, a postoje i drugi opsezi koje koristimo za komunikaciju sa cijelim svijetom“, istakao je Damjanić i dodao da je prednost radioamaterizma u tome što je za komunikaciju potreban  samo izvor energije od 12 volti.

Radio-amaterski klub „Gradiška“ postoji od 1968.godine, a osnovali su ga Vinko Perić i Besim Omeragić.

Share With: