Радио Републике Српске прославља 56. рођендан

Исписивање историје Радија Републике Српске почело је 2. фебруара 1967. године, када је почео да ради тадашњи Радио Бањалука.

Крајем 1993. године, са Српским радијом Пале, интегрисан је у Српску радио-телевизију, а данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске.

Општински радио, који је прерастао у регионални, у првим годинама након оснивања имао је велико искушење – Бањалуку је задесио катастрофални земљотрес 1969. године, а Радио Бањалука емитовао је више о 17.000 огласа и обавјештења који су грађанима били од значајне користи у тим дешавањима.

Програм је емитован из камп-приколице, а припреман у шатору због тога што је зграда, у којој је Радио био смјештен, била оштећена.

У историју нашег радија уткана је и заоставштина Српског радија из Пала који је основан у априлу 1992. године. Одбрамбено-отаџбински рат донио је нова искушења и престројавања, а неколико стотина емисија и извјештаја с прве линије одбране Републике Српске, доказ су да су наши ратни репортери обавили један од најквалитетнијих и најкориснијих послова у историји Радија Републике Српске.

Радио који је мијењао име, од Радија Бањалука до Српског Радија и Радија Републике Српске, свједочио је о тешким, али и о радосним тренуцима у историји Српске и њеног радија.

РТРС

Share With: