Top lista
Top lista za 22.02.2020.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

PU Gradiška: U avgustu rasvjetljeno 97 odsto krivičnih djela

Načelnik Policijske uprave  Gradiška Bojan Škorić rekao je danas da je u avgustu na području koje operativno pokriva ova uprava evidentirano 35 krivičnih djela, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 36 krivičnih djela, te da su ukupno rasvijetljena 34 krivična djela ili 97,1 odsto.

“Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 13 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 12 ili 92,3 odsto”, rekao je Škorić na današnjoj konferenciji za novinare.

“Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 25 narušavanja javnog reda i mira, što je za 8,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 23 narušavanja”, naveo je on.

Škorić je rekao da nije evidentirano nijedno narušavanje javnog reda i mira u većem obimu, odnosno sa pet ili više lica.

On je istakao da je prema statističkim pokazateljima iz oblasti bezbjednosti saobraćaja smanjen broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 4,3 odsto, te da u avgustu nije evidentirana nijedna nesreća sa smrtno stradalim licima, dok su prethodne godine u istom periodu evidentirane dvije saobraćajne nesreće u kojima su dva lica smrtno stradala.

“S obzirom da je u posmatranom periodu smanjen broj evidentiranih krivičnih djela, a nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, stanje bezbjednosti na području ove PU se može ocijeniti kao zadovoljavajuće”, zaključio je Škorić.

On je istakao da je u avgustu na području koje operativno pokriva PU Gradiška evidentirano 36 migranta.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Gradiška Bojan Mišetić istakao je da je na području ove PU evidentirano 35 krivičnih djela, od kojih je 30 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti privrednog, dva iz oblasti zloupotrebe droge i jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od 30 ukupno evidentiranih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, prema riječima Mišetića, rasvijetljeno je 29 krivičnih djela ili 96,7 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je sedam krivičnih djela ili 90,9 odsto.

Mišetić je istakao da je nadležnom tužilaštvu podneseno 28 izvještaja protiv 30 lica.

Načelnik Odjeljenja policija Dejan Trifković istakao je da je u avgustu na području ove PU ukupno evidentirano 36 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 25 prekršaja, a koji su sankcionisani podnošenjem devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 28 prekršajnih naloga.

“Prekršaje je počinilo 40 lica, među kojima su dva povratnika”, naveo je Trifković.

On je rekao da su evidentirane 44 saobraćajne nezgode, što je manje za 4,3 odsto u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 46 saobraćajnih nezgoda.

“Ukupno je evidentirano 1.235 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani sa 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 1.088 prekršajnih naloga”, rekao je Trifković.

On je i dodao da je iz saobraćaja isključeno 119 vozača, od toga 83 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola, 32 vozača zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, te iz ostalih razloga su isključena četiri vozača.

Trifković je podsjetio da je počela nova školska godina, kada je povećano prisustvo djece u saobraćaju, te naveo da je PU Gradiška započela realizaciju Republičke akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju” i preduzeće sve potrebne aktivnosti sa ciljem zaštite najmlađih učesnika u saobraćaju.

On je istakao da je u Policijskoj upravi Gradiška formirana radna grupa koja će u narednom periodu obići sve osnovne i srednje škole i održati sastanke sa predstavnicima školskih ustanova, a sve sa ciljem preventivnog djelovanja u suzbijanju raznih vidova vršnjačkog nasilja, alkohola, zloupotrebe droge i drugih oblika maloljetničke delinkvencije.

PU Gradiška još jednom apeluje da svi vozači budu maksimalno oprezni u vožnji, naročito u blizini školska, a roditelji da djecu podsjete na osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, kao i na posljedice koje mogu nastupiti u slučaju nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa.

Share With: