Top lista

Top lista za 05.12.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

PU Gradiška: Smanjen broj krivičnih djela

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u proteklih devet mjeseci evidentirano je 278 krivičnih djela, što je za 6,1 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentirano 296 krivičnih djela, rekao je na konferenciji za novinare načelnik ove uprave Bojan Škorić.
“Rasvijetljeno je 266 krivičnih djela ili 95,7 odsto, a po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 110 krivičnih djela, od kojih je 98 rasvijetljeno. Od ukupno evidentiranih 278 krivičnih djela, 247 su iz oblasti opšteg kriminaliteta, 11 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, osam iz oblasti privrednog kriminaliteta i 12 krivinčnih djela vezanih za zloupotrebu opojnih droga”, naveo je Škorić.

Škorić je dodao da se stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

On je rekao da je za devet mjeseci ove godine evidentirano 113 krivičnih djela protiv imovine, odnosno 17,5 odsto manje u odnosu na isti period lani, te da su rasvijetljena 102 djela ili 90,3 odsto.

Škorić je naveo da je radom policijskih službenika u proteklom periodu otkriveno 12 krivičnih djela i 44 prekršaja u vezi sa zloupotrebom droge, te da je pronađeno i oduzeto 2,217 kilograma marihuane, kao i određena količina drugih vrsta droge.

On je naglasio da je u ovom periodu evidentirano 459 narušavanja javnog reda i mira, što je više nego u istom periodu prethodne godine, kada je evidentirano 217 narušavanja, te da je do povećanja došlo zbog mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i ograničenja kretanja na određenom prostoru.

“Smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 18,2 odsto, kao i broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima za jednu saobraćajnu nezgodu, kao i broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za tri lica”, naveo je Škorić.

On je dodao da je za devet mjeseci ove godine na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano 935 migranata.

Škorić je pozvao sve građane da poštuju preporuke i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i Gradskog kriznog štaba koje se odnose na zaštitu od virusa korona.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Gradiška Dejan Trifković istakao je da je od januara do septembra evidentirano 459 narušavanja javnog reda i mira.

“Najveći broj narušavanja javnog reda i mira odnosi se na sprovođenje određenih mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i na prekršaj iz člana 22, gdje je evidentirano ukupno 234 prekršaja”, naglasio je Trifković.

On je rekao da su protiv 611 lica, među kojima je 87 povratnika i 14 maloljetnika, podnesena 93 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te da je izdato 455 prekršajnih naloga.

Trifković je napomenuo da su evdentirane 293 saobraćajne nezgode, ili 18,2 odsto manje u odnosu na lanjski uporedni period, kada je evidentirano 358 nezgoda.

“Evidentirana je 101 nezgoda sa posljedicama po lica, u kojima je pet lica smrtno stradalo, 27 zadobilo teške, a 102 lica lake povrede. Evidentirane su i 192 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom”, naveo je Trifković.

On je istakao da je evidentirano 11.016 saobraćajnih prekršaja, što je više nego prošle godine, kada je evidentirano 9.277 prekršaja.

“Iz saobraćaja je isključeno 805 vozača, a od kojih su 504 bila pod uticajem alkohola, 220 je isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, 10 zbog upravljanja pod dejstvom droge, a zbog ostalih razloga iz saobraćaja je isključen 71 vozač. Iz saobraćaja su isključena i 383 vozila”, rekao je Trifković.

Share With: