Prva organizovana akcija imunizacije radnika u preduzeću „Mehanizmi B“

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić prisustvovali su danas vakcinaciji protiv virusa korona radnika gradiškog preduzeća „Mehanizmi B“ – prvoj organizovanoj akciji imunizacije radnika u Srpskoj.
Vakcinaciju 60 prijavljenih radnika ovog preduzeća organizovali su Privredna komora Srpske, Institut za javno zdravstvo i Zavod za medicinu rada i sporta.

Gašićeva je istakla da prisustvom vakcinaciji radnika preduzeća „Mehanizmi B“ želi da pošalje poruku o potrebi vakcinacije protiv virusa korona, posebno radnika preduzeća orijentisanih ka izvozu i saradnji sa stranim investitorima i partnerima.

Ona je pozvala i radnike iz oblasti trgovine i turizma da se vakcinišu, dodajući da će u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske biti organizovano još ovakvih akcija da bi što veći broj zaposlenih bio obuhvaćen procesom imunizacije.

Gašićeva je novinarima u Gradišci rekla da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj trenutno stabilna, ali da nije sigurno da će tako ostati i na jesen, zbog čega nadležne institucije Srpske započinju masovnu imunizaciju i apeluju da se građani vakcinišu i time spriječe veće posljedice.

„Ne želimo da dođemo ponovo u situaciju da se mnogo bolesnih nalazi u našim bolnicama. Vakcinacija je najbolji put ka sigurnosti“, naglasila je Gašićeva.

Ćorić je istakao da se Privredna komora Srpske uključila u proces masovne imunizacije i da će u narednim danima izvršiti anketiranje o zainteresovanosti zaposlenih u privredi za vakcinaciju.

„Mislim da će ova akcija imati efekat i da će što više radnika odlučiti da se vakciniše, a na svim učesnicima je da odluče kako će taj proces biti sprovođen. Nastojaćemo da mobilne ekipe vakcinišu radnike u privrednim kolektivima gdje ih ima više prijavljenih, a za ostale radnike ćemo nastojati da sa domovima zdravlja organizujemo masovnu imunizaciju subotom ili nedjeljom“, rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Adžić rekao je da Dom zdravlja Gradiška kontinuirano sprovodi proces imunizacije, te naveo da je organizovana akcija vakcinacije radnika dodatni ubrzavajući faktor imunizacije što većeg broja ljudi da bi se izbjegao novi talas epidemije.

„U Gradišci je broj zaraženih neznatan ili ih gotovo i nema, ali moramo biti spremni za sve što nas može očekivati na jesen. Ova akcija je važna za privredne subjekte, jer radnici ne gube vrijeme da odlaze na vakcinaciju, nego se taj proces obavlja u njihovim firmama“, naveo je Adžić.

Direktor gradiškog preduzeća „Mehanizmi B“ Boban Čegar rekao je da je od 150 radnika ovog preduzeća, koje bavi proizvodnjom malih kućanskih aparata, njih više od 10 odsto ranije vakcinisano, a da će nakon nakon ove akcije taj procenat biti veći od 40 odsto.

„Dio radnika je preležao virus korona i mislim da ćemo u jesen ući sa zavidnim stepenom imuniteta zaposlenih u odnosu na protekli period pandemije kada smo se susretali sa problemima uticaja pandemije na organizaciju poslovanja i zdravlje radnika“, naveo je Čegar.

M. Malešević

Share With: