Pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga prioritet Doma zdravlja

Direktorica Doma zdravlja Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške rekla je da je Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Gradiška sertifikovana ustanova koja pruža usluge iz oblasti primarne i dijelom sekundarne zdravstvene zaštite, kroz brojne službe, te navela da je pretežna djelatnost u okviru porodične medicine gdje je registrovano 26 timova.

Ona je naglasila da je njihova misija osposobljavanje kadra i pružanje kvaliteta usluge i navela da trenutno imaju 9 ljekara na specijalizaciji, iz oblasti porodične medicine, urgentne, ginekologije, radiologije, stomatologije i dvije specijalizacije iz pedijatrije.

Govoreći o problematici Gluvić Čelić je istakla da trenutno u Domu zdravlja radi jedan pedijatar, dr Anka Grabović u čiji tim je registrovano oko 1 923 djece.

Ona je podsjetila da građani do kraja decembra mogu bez navođenja razloga promijeniti izabranog ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa.

Govoreći o finansijskom poslovanju Gluvić Čelić je navela da za određene usluge iako imaju strtučni kadar nemaju nadležnosti, kao što su sistematski pregledi građana i podsjetila da je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta donesen zaključak da se uputi zahtjev prema nadležnim institucijama da se ta nadležnost vrati Domu zdravlja.

Ona je naglasila da plate redovno isplaćuju, iako nisu dobili dodatna sredstva za povećanje plata koje je uslijedilo nakon odluke Vlade Republike Srpske.

Gluvić Čelić je istakla da ambulante u Orahovi i Donjoj Jurkovici rade u otežanim ulovima zbog smještajnih kapaciteta i podsjetila da su sa Razvojnom agencijom i Gradskom upravom  pokrenuli projekat međugranične saradnje za renoviranje ambulante u Orahovi.

Ona je dodala da u dogovoru sa Gradskom upravom traže prostor da bi mogli da dobiju licencu za obavljanje deratizacije jer su prema novom pravilniku potrebni određeni uslovi za rad.

Gluvić Čelić je podsjetila da imaju 4 sanitetska vozila čiji kvalitet nije zadovoljavajući i da zajedno sa Bolnicom Gradiška u narednom periodu planiraju nabavku bar još jednog vozila.

Takođe, prema njenim riječima radiće na obnavljanju stomatološke opreme i stolica, a u planu je i nabavka rendgen aparata za slikanje zuba.

Dom zdravlja Gradiška brojnim aktivnostima u oktobru obilježiće 25 godina rada, dok je zvanična proslava planirana 10. oktobra.

Share With: