Промовисана трилогија „Упознајте Балкан“ Зорана Матића

Бањалучки путописац Зоран Матић представио је вечерас градишкој публици нове књиге. Након успјешног водича „Путовање кроз Босну и Херцеговину“ која приказује 150 туристичких локација и занимљивих мјеста из читаве земље, пред читаоцима су још двије књиге под називом „Путовање кроз Балкан 1“ и „Путовање кроз Балкан 2“.

„Путовање кроз Балкан 1“ приказује приче о Словенији, Хрватској, Сјеверној Македонији и Албанији, док „Путовање кроз Балкан 2“ путнике уводи у љепоту Црне Горе и Србије“, истиче Матић и додаје да му је идеја била олакшати путовања овим простором, предложити мјеста и авантуре које је и сам доживио током три године интензивног рада и сакупљања материјала.

“Иако сам стално причао о нашим љепотама, доводио и водио странце овуда, имао сам осјећај да мало ко разумије о чему ја то причам, тек након те несретне ере Ковид пандемије имао сам осјећај да је почело уважавање ове наше љепоте”, истакао је Матић.

Наравно, још увијек је у понуди и Зоранов приказ Босне и Херцеговине, тако да сви искрени љубитељи путовања имају прилику да уз ове три књиге виде комад свијета иза леђа јадранског мора са свим љепотама, душама, причама, легендама. Према ријечима Матића, оно чиме ће сваки посјетилац бити одушевљен су спој културе и историје, људи и храна.

С.Видовић

Share With: