Промоција локација за продукцију аудио визуелних дјела (ВИДЕО)

Аудио-визуелни центар Републике Српске организује промоцију досадашњих активности Центра, Брошуре о филмским локацијама у Српској „Осјети, доживи, забиљежи“ и промоцију Уредбе о условима и поступку додјеле подстицајних средстава инвеститору који у РС производи аудио-визуелно дјело. Промоција ће бити одржана сутра, 30. новембра и у петак, 1. децембра у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Учесници су представници републичких и локалних органа власти, домаћи филмски ствараоци, те представници регионалних аудио-визуелних центара из Словеније, Хрватске, Црне Горе, Србије. Вршилац дужности директора Аудио-визуелног центра Ања Илић каже да је један од основних циљева ових активности привлачење инвеститора  да снимају у Републици Српској. Она сматра да Република Српска има неискориштен потенцијал  када је ријеч о локацијама за снимање, те је издвојила Бања Луку, Мањачу, Јахорину,  затим Херцеговину и многе друге.

Илићева је рекла да је година била изузетна и да су отворили и реализовали велики број конкурса. „Остало је још четири конкурса који ће бити отворени 4. децембра, те ће их укупно бити 28 у овој години. Највеће интересовање влада за конкурс за развој сценарија“ додала је Ања Илић. Истакла је да шест пројеката улази у фазу производње, од којих је пет анимирани и један је кратки играни филм. Очекују се и премијере филмова у којима је учествовао Центар.

Из Аудио-визуелног центра Републике Српске кажу да планирају наставити са истим радом и наредне године, да ће имати конкурсе, едукације, радионице.

Н.М.

Share With: