Promocija knjige “Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“ biće održana 26. septembra

Promocija knjige“Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“ autora Bojana Vujčiča, biće održana 26. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Gradiška.

Autor Bojan Vujičić, viši kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška istakao je da knjiga opisuje period  Prvog svjetskog rata i predstavlja zaokruženu cjelinu dugogodišnjeg rada.

Ideja za pisanje pomenute knjige, koja ima veliku istorijsku i naučnu vrijednost,  javila se prije desetak godina, kada je na tavanu Vijećnice u Gradišci pronašao arhiv iz Austro-ugarskog perioda, perioda Kraljevine SHS i jedan manji dio iz Kraljevine Jugoslavije.

Vujčić je rekao da su period Prvog svjetskog rata u Gradišci obilježile brojne porodice, a najistaknutije su bile Malić, Đurić, Subotić, Sabljić i dodao da knjiga sadrži događaje do sada nepoznate većini Gradiščana.

„U knjizi se spuštamo na ličnu istoriju, gdje prikazujemo stradanja naroda u Gradišci koji je indirektno bio zahvaćen ratom kao i  stanje ra ratištu i bijeg iz Austro-ugarske vojske u čije ratne jedinice je bilo mobilisano više od 6 000 Gradiščana „, istakao je Vujčić.

Vujčić je naglasio da mu je , pišući knjigu, cilj bio da svoje sugrađane podstakne da se bave istorijom svojih porodica, da čuvaju važna istorijska dokumenta kako bi i na taj način unaprijedili istoriju našeg grada.

Share With: