Program voženja badnjaka povodom Badnjeg dana

Povodom obilježavanja Badnjeg dana, crkvena opština Gradiška organizovaće tradicionalno voženje badnjaka.

Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da će sveta liturgija na Badnji dan biti služena u 9 časova u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, nakon koje će biti obavljeno pričešće vjernika.

„U 16 časova i 30 minuta ispred hrama u Gradišci dočekaćemo badnjake iz Žeravice i Kozinaca, nakon toga u 17 časova biće večernje bogosluženje“, naveo je Slijepčević i dodao da će u 17:30 biti pijukanje za najmlađe ispred hrama i posluženje vjernika.

Prema riječima Slijepčevića badnjačari iz Žeravice okupiće se u 10 časova kod  fudbalskog stadiona u Žeravici i nakon polaganja vijenaca, pijukanja i badnjačkog ručka u 12 časova i 15 minuta krenuće ka Brestovčini gdje će kod Borojevića stići oko 12 časova i 45 minuta. Kolona će kretanje nastaviti ka Stočnoj pijaci gdje će se zaustaviti kod Mare u 13 časova i 15 minuta.

Badnjak iz Žeravice sastaće se badnjakom iz Kozinaca ispred Racine u 13 časova i 45 minuta odakle će se uputiti na Bokove gdje će se u 14 časova sastai sa badnjakom iz Bok Jankovca-Mačkovca. Polaganje vijenaca na spomen obilježje u Bok Jankovcu planirano je u 14 časova i 10 minuta.

Badnjačarska kolona nastaviće kretanje kroz naselje Senjak. U 15 časova zaustaviće se ispred kuće domaćina Mile Babića, a pijukanje za najmlađe biće održano u 16 časova u dvorištu Osnovne škole „Danilo Borković“.  Badnjačarska kolona proćiće kroz mjesnu zajednicu Centar, aulazak u portu hramu Pokrova Presvete Bogorodice planiran je u 16 časova i 30 minuta.

Na Božić 7. januara u 5 časova počeće jutrenje i sveta liturgija, pričešće vjernika i čitanje poslanice njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Sveta liturgija biće služena i u 9 časova nakon čega je predviđeno pričešće vjernika.

G. Vlainić

Share With: