Top lista

Top lista za 15.05.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Produžena zima značajno oštetila voće, mraz se očekuje i večeras

Jaki mrazevi i veoma niska temperatura, koja se kretala i ispod -5 stepeni Celzijusovih, prozrokovali su značajnu štetu na voću, a najviše su oštećene breskve, šljive, te pojedine sorte jabuke i kruške, rekao je  viši stručni saradnik za voćarstvo u gradiškoj Područnoj jedinici Ministarstava poljoprivrede Dražen Čekić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

„Vremenske prilike koje smo imali od 3. aprila možemo nazvati produženom zimom, jer smo ranijih godina imali mrazeve makismalno od 3 do 8 časova ujutro a sada su temeprature već oko 22 časa uveče ulazile u minus, spuštale se u pojedinim karjevima i do -7 stepeni i zadržavale se do jutra. Uz takve vremenske prilike dolazi do velikog oštećenja na voću“, naveo je Čekić.

On je istakao da su prvi aprilski mrazevi i niske temperature načinili najveću šetetu na jabukama sorte ajdared, nešto manje na sortama zlatni delišes, gala i pink, te da je mraz i posljednje dvije večeri dodatno oštetio voće.

„I neredna dva dana očekujemo mraz. Voćari konstantno vrše tretmane, 24 časa prije i dan, dva poslije mraza, čime daju bolju kondiciju biljkama. Trenutno je teško procijeniti koliko su uspjeli da sačuvaju svoje zasade, jer je potrebno da prođe desetak dana toplijeg vremena da se detaljno sagleda kolika su oštećenja u procentima“, istakao je Čekić.

Prema njegovim riječima,  određene sorte jabučastog voća ipak bi mogle da se sačuvaju, dok se kod sorti koje su zanačajnije oštećene može očekivati manja količina većih plodova koji nisu pogodni za skladištenje, nego su isključivo upotrebljivi za konzumaciju u kraćem vremenu nakon branja.

M.Malešević

Share With: