Pripadnici Turjačkog bataljona odali pomen palim borcima

Pripadnici Turjačkog bataljona okupili su se danas na centralnom spomen obilježju palim borcima u Gradišci kako bi odali počast svim palim borcima na kome su položli vijenac. Zatim  su se uputili prema groblju u Bestovčini  gdje je služen parastos i položeni vijenci na spomen obilježje.

Komadant “Turjačkog bataljona” Dragutin Đurđević, je posebno počastovan time što je ovo već druga godina nakon veličanstvenog skupa u Jablanici na kojem se okupilo preko 300 boraca, da se i ove godine okupljaju istim povodom.

“Jedan divan osjećaj koji me čini ponosnim čovjekom zato što borci još uvijek vide naše zajedništvo, prvensteno  sve ono što smo proveli zajedno ratujući pet godina u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakao je Đurđević.

Đurđević je dodao da je veoma je pozitivno da se na ovakvim okupljanima vidimo jer na njima evociramo uspomene i prijatne i nerpijatne, porazgovaramo o svemu što nas tišti i vjerujem da svima poslije ovakvog okupljanja bude lakše.

 

Predsjednik gradske boračke organizacije Milovan Gagić, je rekao da je okupljanje boraca veoma važno te da trebaju da se drže zajedno i da sami  odlučuju o svojoj sudbini.

 

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Gradiška ,Radomir Pjanić,rekao je da pomenom pokazujemo poštovanje prema pripadnicima Turjačkog bataljona, koji je kao dio Vojske Republike Srpske dao nemjerljiv doprinos odbrani Gradiške kao i cijele Republike Srpske.

„Turjački bataljon“ počeo je svoj ratni put 21. septembra 1991. godine na slavonskom ratištu, kada su bili u sastavu Pete kozarske brigade, a od 1993. godine priključen je Lakoj pješadijskoj brigadi Gradiška.

Više od 400 boraca „Turjačkog bataljona“, pod komandom Dragutina Đurđevića, borilo se na brodskom, dobojskom, derventskom, igmanskom, teslićkom, i drugim ratištima. U toku ratnih dejstava poginula su 24 borca ovog bataljona.

Share With: