Приноси кукуруза у Лијевчу пољу око 7 тона по хектару (ВИДЕО)

Берба кукуруза у Лијевчу пољу завршена је на 40 до 50 одсто засијаних површина а просјечни принос је око 7 тона по хектару, изјавио Ненад Ерцег из градишке подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ерцег је навео да је подручју Градишке, Лакташа и Српца ове године кукурузом засијано око 30.000 хектара, да је један дио већ раније уотребљен за силажу, те да је досадашња берба поново показала да приноси највише зависе од примјењених агротехничких мјера.

„На парцелама на којима су примјењене све агротехничке мјере и које су имале системе за наводњавање приноси су и преко 10 тона а и квалитет је добар. Влажност зрна је око 20 одсто па прољопривреници одлучују и да сачекају да влажност достигне оптималан ниво како би смањили трошкове сушења жита“, додао је Ерцег.

Према његовим ријечима, приноси су знатно испод просјечних на парцелама које је ове године захватио град, посебно у градишким селима Берек, Машићи, Вилуси и Романовци гдје су штете биле од 40 до чак 100 одсто.

Пољопривредник и пeрадар Ђуро Цвијић из Кладара код Српца ове године није имао проблама са елементарнбим непогодама, примјенио је све агритехничке мјере на око 20 хектара кукуруза.

Каже да је редовно наводњавао сујеве, прихрањивао и стајским ђубривом па су и приноси око 12 тона по хектару.

У сарадњи са ресорним Министартвом, Цвијић на огледу од два хектара засијао 60 резличитих хибрида а приноси на огледу су од 11 до чак 15 тона по хектару.

Оно што ове године не иде на руку ратарима је ниска откупна цијена кукуруза која је тренутно од 25 до 30 фенинга по килограму.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button